Toorkakaoubade kasulikkus

//Toorkakaoubade kasulikkus

Kakaoube on juba pikka aega jumalate toiduks nimetatud. Kaasaegseid tarbijaid võib selline entusiastlik epiteet hämmastada. Lõppude lõpuks kasutatakse neid peamiselt šokolaadi ja muude sama kõrge töötlemisastmega maiustuste tootmiseks. Kahjuks pole sellistes toodetes isegi osa loodusliku toorkakaouba omadustest.

Uuringud näitavad, et inimesed, kes tarbivad isegi valmis šokolaadi, elavad keskmiselt aasta kauem.  Seetõttu võib ette kujutada tõelise kakao kasutamise eeliseid selle algsel kujul.

Kakaooad on Kesk- ja Lõuna-Ameerika troopilistes metsades kasvavate väikeste puude viljad. Tänapäeval võib neid leida mujal maailmas, näiteks Aafrikas. Kakao on igihaljas puu ja vilja kannab aastaringselt, sellel pole hooajavälist perioodi.

Taime kasvatamine algas umbes 1500 eKr. nt maiad ja asteegid väärtustasid ube rohkem kui kulda ja neid kasutati rahana. Christopher Columbus tõi Euroopasse kakaod. Toode saavutas kiiresti populaarsuse Hispaania kuninglikus kohtus ja seejärel kogu Euroopas. Vana maailma elanikud hindasid selle maitset ja heaolu omadusi.

Täna kinnitavad kakao eelised arvukad teaduslikud uuringud.

Kakaol on flavonoidse epikatiini tõttu positiivne mõju südame-veresoonkonnale. Kuid kuna seda ühendit iseloomustab kibe maitse, eemaldatakse see kakaotoodete koostisest. Piim ja suhkur muudavad selle kasuliku jõu veelgi.

Kui pole soovi ega võimalust tooreid kakaoube süüa, võite kasutada kibedat šokolaadi: see säilitab osa flavonoide.

Teaduslike uuringute kohaselt on epikatehiinide eelised järgmised:

  • parandada lühiajalist mälu,
  • stimuleerivad aju verevarustust ja vereringet üldiselt,
  • tõhusalt alandada vererõhku.

Hollandi teadlaste meeskond on tõestanud, et neile, kes tarbivad regulaarselt kakaoube ja nende baasil valmistatud tooteid, väheneb südamehaigustesse suremise oht.

Toode on helde paljude toitainete allikas.

Antioksüdandid on kõrge kontsentratsiooniga, mis “kaitsevad” meie keha vabade radikaalide eest. Nende molekulide kahjulikkus väheneb DNA hävitavaks mõjuks, mis põhjustab mitmesuguseid haigusi ja on varajase vananemise põhjus.

Veel üks kakaoubade rikas koostisosa on magneesium, mis on tõhus relv stressi vastu. See kaitseb ka südant: parandab verevarustust, tagab rakkudele hapniku (hapnikuvarustuse), parandab produktiivsust, lõdvestab lihaseid, arendab painduvust ja aitab tugevdada luid.

16–42% -l maailma elanikkonnast on magneesiumivaegus, seega tasub sellele kindlasti tähelepanu pöörata.

Kakaos on selline kogus rauda, \u200b\u200bmis katab selle elemendi igapäevase vajaduse. Raud on osa hemoglobiinist ja on vajalik hapniku ülekandmiseks kogu kehas. See on ka tõhus relv aneemia vastu.

Kakaooad sisaldavad piisavas koguses kroomi, et korvata selle puudus kehas. See oluline mineraal aitab säilitada normaalset veresuhkru taset.

On ka teisi mikroelemente:

  • mangaan – koos rauaga – osaleb hemoglobiini moodustamises;
  • tsink – on osa paljudest keha ensüümidest, omab positiivset mõju immuunsüsteemile;
  • vask – vajalik punaste vereliblede ehitamiseks.

Toores kakao sisaldab oomega-6 rasvhappeid, C-vitamiini ja fenüületüülamiini (REA). Seda toodetakse meie kehas armu saamise ajal ning see aitab parandada ka närvisüsteemi keskendumisvõimet ja reageerimise kiirust välistele stiimulitele.

Kakao on võimas stimulant

Vastupidiselt levinud arvamusele ei sisalda kakaooad ülemäärast kofeiini, mille ohtudest oleme kuulnud. Teobromiin, kofeiiniga seotud aine, on teadaolevalt tootes. Teobromiin ei stimuleeri nii palju närvisüsteemi, kuid toimib südame ja veresoonte toeks.

Teaduslikud uuringud on näidanud, et kakao ei tõsta veresuhkrut, nagu teevad teised kofeiiniga toidud. Toore kakao kasutamisel tõuseb tase vaid 6-10%. Võrdluseks: mitmesuguseid stimulante sisaldav toit võib suurendada suhkrut rohkem kui 30%.

Kuid need imelised oad suurendavad ajus serotoniini, nn õnnehormooni taset. See on üks peamisi inimkeha sünteesitavaid neurotransmittereid. See aitab võitluses stressi ja depressiooniga.

Kakaost saab kasu ka see, et see on ainus anandamiidi taimne allikas – vastutab endorfiinide meeleolu eest, mis toodetakse meie kehas pärast sporditreeninguid loomulikult.

Koorige ja sööge tooreid kakaoube – kuidas seda teha?

Otsustasite veebipoest osta tooreid kakaoube ja küsimus: “Mida teha nendega järgmisena?” Muutub eriti asjakohaseks. Eksperdid saavad ainult tagasi naeratada, kuid neile, kes otsustasid kõigepealt proovida tõelisi kakaoube ja kellel puuduvad kogemused kakaoubadega, on meil mõned soovitused.

Esiteks, üldine teave.

Toores kakaoubadel, nagu paljudel pähklitel või seemnetel, on kest (nimetatakse kakao kestiks).

Selle kõva pärgamentvela kaitseb habrast südamikku muljumise eest ja aitab kakaouba kauem säilitada. Kakao Vella (kest) tavaliselt ei söö, tegelikult on see jäätmed.

Kuid paljud kasutavad odava šokolaadi, kakaopulbri, mille šokolaad või kakaopulber moodustab sellest vähemalt 15 protsenti, jäätmetevaba tootmise tehnoloogiat. Ühesõnaga, enne kakao kasutamist tuleb oad maha koorida.

Kakaouba kest on kõva ja õhuke ning kleepub enamikul juhtudel südamikuga nii tihedalt, et segab selle kiiret eemaldamist. Kuid ärge proovige koort küüntega puhastada, riskides lihtsalt vigastustega, te ei saa kakaoube haamriga lüüa – sel juhul saate killustatud südamiku, mis on segatud laastude tükkidega. Teeme kakaoubade puhastamise kiireks ja valutuks.

1. meetod (toortoitlaste jaoks)

  1. Pange kakaoad anumasse ja täitke need toatemperatuuril veega. Lase neil 20–30 minutit leotada. Varsti näete, et kest on koorinud – need on kakaoubade membraanid.
  2. 20 minuti pärast võtke paar uba välja. Kui kest muutub pehmeks ja koorub südamikust kergesti ära, on oad puhastamiseks valmis.
  3. Nõruta, loputa oad ja hakka neid puhastama. Siin saate kasutada sõrmede osavust või tavalise nuga abil.

Ärge muretsege, kui kakaoubade tuumad leotamisel pisut märjaks saavad – see ei mõjuta nende maitset. Kuivatage need lihtsalt avatud anumas.

Kui te šokolaadi ei tee, siis kasutage neid rahulikult ilma kuivata, s.t. natuke märg.

2. meetod (maitsvam, kuid kuumtöödeldud)

  1. Asetage kakaooad pannile või pannile ja asetage pliidile või ahju.
  2. Soojendage oad mõnda aega. Kuumutamisel kuivab kakaouba kest, muutub hapraks ja hapraks. Nüüd on seda lihtne oma kätega puhastada, lihtsalt hõõruge uba sõrmedega. Koore lõheneb ja puruneb, kuid ka kakaouba muutub hapraks ja hapraks.

Kakaoubade röstimisprotsessi üksikasjalikuma kirjelduse leiate meie artiklist LINK … ..

Sellel meetodil on märkimisväärne puudus: kakaooad pole enam toored, mis tähendab, et nad kaotavad loodusliku loodusliku toote omadused.

Kuid on ka eeliseid: röstimise tagajärjel ei vähene mitte ainult kakaoubade niiskusesisaldus – esialgselt 7 ± 1 kuni 2,6 ± 0,2%, vaid samal ajal toimuvad keemilised reaktsioonid intensiivselt väga vajalike ja väärtuslike aromaatsete ainete moodustumisega. Röstitud kakaooad muutuvad lõhnavamaks ja hapramaks, ainulaadse šokolaadi mõru hapu maitsega. See on erinevus toore ja praetud päevalilleseemne või sarapuupähkli ja teiste maitse vahel.

Kuumtöötlemine vähendab märkimisväärselt kakaokoore nakatumise riski patogeensete bakterite poolt, mis võivad käärimise ajal tekkida.

Kakaoubade kääritamise protsessi üksikasjalikuma kirjelduse leiate meie artiklist LINK …

Sellises seisundis rafineeritud kakaoube saab pikka aega säilitada, kaotamata nende omadusi, soovitame siiski praadida täpselt päeva jooksul vajalik kogus. Röstitud kakaooad on hügroskoopsed, see tähendab, et nad imavad keskkonnast niiskust.

Kakaoube tuleb ladustada nii, et õhk pääseks kakaoubadeni, näiteks tihedates riidest kottides või elastse ribaga kinnitatud marlisilmaga kaetud purgis. Hermeetiliselt suletud purkides võivad oad kaotada maitse ja hakata küpsetama.

Puud, millel kakaooad kasvavad, on pärit Kesk-Ameerikast (tänapäevase Mehhiko territooriumilt). Nagu paljud teised taimestiku esindajad, on alates selle mandri avastamisest eurooplaste poolt levitatud neid kogu maailmas. Praegu toodetakse kakaod sõna otseses mõttes kõikides riikides, kus ainult kliimatingimused seda võimaldavad. Põhimõtteliselt räägime taime sünnikohast – Kesk-Ameerikast, aga ka Aafrikast ja mõnedest Aasia riikidest.

Allikas:

https://stale.ru/et/belye-griby/kakao-boby-gde-rastut-primenenie-i-poleznye-svoistva-bobov-kakao-boby—gde/

 

2020-04-05T17:06:46+00:00